Кой ни е крив?

Кой ни е крив, че сме такива? Някой да ни е карал? Нямало да се оправим. Ами че няма. Докато не земем да обърнем поглед отвътре навън и от частното към общото.

После някой ни е крив. Кой ни е крив? Управляващите? Естествено, че това ще каже всеки българин. Аз пък ще му кажа: „Абе ей, аланкоолу, кой ги избра тия управляващи, бе?! Нали ти (не) отиде и си пусна вота за тях.“ В демокрация живеем.

Пък някой ни е крив. Кой ни е крив? Такива сме си всичките. Чакаме нещо да се промени, а промяната не идва. Няма да я довее вятъра (Wind of Change е съвсем друга бира…). Няма к’во да го чакаме.

Простете, аз пак съм в депресия, щото в гадната панелка се чува дори как кашлям, пък какво остава да си пусна музика. Не дай си Боже, съседа ми чалгар да ме чуе и в ответен удар ще надуе „Коооой сега до теб заспииииваааа…“. Ей тогава вече съвсем ще го закъсам. Пък и на него милия някой му е крив. Аз съм му крива. Че набичвам „оная сатанинска музика“ в съвсем позволеното време от 4 до 6. Пък бяха големи скандали като свирех на пианото.

Манталитет. Българщина. Пък толкова ли сме лоши, бе джанъм?…

Чалгата трябва да се забрани със закон.

Днес едно не повече от 12-годишно момченце си купуваше списание с „голи какички“. Зави ми се свят от възмущение.

В такъв свят живеем. И е жалко.

Кой ни е крив?

Сами си извратихме идеите, пречупвайки ги през жалката призма на средностатистическия човек.

Имам един приятел, който веднъж ми разказа история. За едно момиченце от дома за сираци в „Надежда“. За едно момиченце, което за два лева му предложило свирка. Не знам дали аз съм ненормална или историята е прекалено потресаваща, но изпитах страхотна болка от това, което чух. Повече от жалко е да приемаме да живеем в този свят.  В момента въобще не обсъждам това що за майка би изоставила детето си на подобно място. Това, което повече ме интересува, е обстановката, сред която раснат тези деца. И защо в голям процент от случаите от домовете излизат едни озлобени и малкофункционални в обществото хора. А уж се прави нещо по въпроса.

Аз пак питам- кой е крив? Криви сме всички, че го допускаме. Криви са тия, които продават алкохол и цигари на малолетни (забележете- малолетни), криви са тия, които вместо да дадат цел в живота, натикват още по- дълбоко в ямата (самата аз съм се сблъсквала и продължавам да се сблъсквам с такива учители, родители и прочее).  Криви са тия, които се предават пред простотията, духовната нечистоплътност и аморалност, сред която тънем.

Чалгата трябва да се забрани със закон. Не защото аз слушам друга музика. Когато 5-годишното момиченце си пусне „Планета“ и види какичката със силиконови гърди, устни и какво ли още не (едва ли има нещо естествено по нея), то как очакваме да стане нещо кой знае какво от нея. Най- много да излезе поредната, извинявам се за израза, „магистрална фея“. И то не в буквалния смисъл.

Цялата история при мен е, че всичко е музика. Тя учи, възпитава, радва и наранява. Тя и единствено тя.

Нека да съм ограничена.

В заключение- крив е света, в който живеем. Криви са ценностите ни (и моите в това число). Криви сме всички. Криво е обществото.

Пък викам да отида да си пусна Wind of Chage. Пък дано вятъра довее промяната, която толкова много чакаме. Или новите ни избранници в парламента да го направят. Ама вместо много да се бием в мощните гърди колко сме велики, да обърнем поглед към настоящето и себе си. Защото единственото нещо, което има значение в този живот е да си в хармония. Със вътрешния и външния свят, който обитаваш.

Пък нека и аз да съм крива.

Реклами

About deamortis

Метафора...
Публикувано на Разпиляности. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s